***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

3 Temmuz 2009 Cuma

TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ SAYIN KEMALETTİN NALCI’NINYAZILI SORU ÖNERGESİNE İLİŞKİN CEVAPLARIMIZ.

Soru 1- Bazı akaryakıt dağıtım ve otogaz istasyonlarında ev tipi tüplere dolum yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu konuda sayısal veri mevcut mudur?

Soru 2- Akaryakıt dağıtım ve otogaz istasyonlarında bu tür dolumları yapacak aparatların bulunması serbest midir? Yasak ise bu konuda Bakanlığınızca ne gibi önlemler ve tespitler yapılmaktadır? Bu konuda büyük akaryakıt ve otogaz satıcıları ile ne gibi bir çalışma yapılmaktadır?

Soru 3- Ev tipi tüplere dolum yapan akaryakıt istasyonları hakkında nasıl bir cezai işlem uygulanmaktadır? Kaç tane akaryakıt istasyonuna bu konuda ceza kesilmiştir? Bu cezanın kapsamı ve miktarı nedir?

Cevap 1, 2, 3- Bilindiği üzere, 13.03.2005 tarihli ve 25754 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun “Otogaz Bayileri” başlıklı 7 nci maddesinin 2 nci fıkrasının 4 üncü bendinde “otogaz bayilerinin otogaz istasyonlarında LPG tüpü dolumu ve satışı yapmamak, LPG tüpü dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dahilinde bulundurmamak… ile yükümlü oldukları hükmü bulunmakta, 16.09.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinin “LPG Otogaz Bayilik Lisansı sahiplerinin yükümlülükleri” başlıklı 26 ncı maddesinin 2 inci fıkrasının e bendinde de otogaz bayilik lisansı sahiplerinin otogaz istasyonlarında LPG tüpü dolumu ve satışı yapmamak, LPG tüpü dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dahilinde bulundurmamakla yükümlü oldukları belirtilmektedir.

Bu çerçevede, LPG piyasasındaki denetimlere ilişkin olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile İçişleri Bakanlığı arasında 14.06.2006 tarihinde ve Bakanlığımız ile de 28.06.2006 tarihinde “Petrol Piyasası ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Yapılacak Denetimlere İlişkin İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır.

EPDK’nın 03.06.2009 tarihli ve 18328 sayılı yazısında ise söz konusu Bakanlıklar personeli tarafından bu kapsamda yapılan denetimlerde LPG otogaz istasyonlarında mutfak tüplerine otogaz dolumu yapan ve LPG tüpü dolumuna yarayan aparat bulunduran 77 adet gerçek veya tüzel kişiye 5307 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının b/1 bendi gereğince toplam 16.454.960 TL idari para cezası uygulandığı belirtilmektedir.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...