***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

23 Haziran 2009 Salı

Trakya çiftçisinin kanola endişesi


Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, geçen yıl kilosu 900- 950 lira olan kanolanın bu yıl 500-550 liraya düşmesinin beklendiğini ifade ederek, çiftçinin zarar etmemesi için kanolanın kilosunun en az 700 lira olması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda Trakya’da ayçiçeğinin yerini alan alternatif bitki kanolayla ilgili çiftçilerin endişesi sürüyor. Trakyalı çiftçiler yurt dışından alınan kanola nedeniyle yurt içi alım fiyatının düşürüleceğini düşünüyor. Kanola alım fiyatının biran önce açıklanmasını isteyen çiftçiler, prim fiyatlarının da çiftçiyi memnun edecek düzeyde olması gerektiğini belirtti.

KANOLA ENAZ 700 LİRA OLMALI

Buğday hasadı başladığını belirten Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, Buğday fiyatlarının önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi. Trakya’da 15 gün sonra kanola, 1,5 ay sonra da ayçiçeği hasadı başlayacağı bilgisini veren Baykut, “Türkiye’de dünya ülkelerine bakıldığında maalesef kanola fiyatları çok düşük. Geçen sene 900-950 olan kanola fiyatlarının bu sene 500-550 liraya düşmesi bekleniyor. Yurt dışından Türkiye’ye kanola getirmenin maliyeti yaklaşık 730 lirayı buluyor. Buda demek oluyor ki yurt içinde alınacak kanolanın 700 liranın altında olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıl kanolada verim iyi gözüküyor. En azından buğday ve arpadan alamadığımız verimi kanoladan alırız.” dedi.

DESTEKLEME PRİMİ ÇİFTÇİYİ MENMUN ETSİN

Trakya’da kanola ekiminin yaygınlaşması nedeniyle ayçiçeğin ekim alanında yüzde 5 azalma yaşandığını belirten Baykut, ekim alanında azalma olduğu gibi bu yıl verim de azalma beklediklerini aktardı. Yağlı bitkilere ihtiyacı olan Türkiye’nin bu ürünlere daha fazla prim vermesi gerektiğinin altını çizen Baykut, “Pamuğa prim açıklandı fakat henüz kanola ve ayçiçeğine prim açıklanmadı. Bir an önce bu primin yüksek düzeyde açıklanması gerekir ki çiftçimiz bir nebze olsun rahatlasın.” dedi.

KAYNAK:TRAKYA GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...