***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

11 Aralık 2009 Cuma

TEKİRDAĞ HÜKÜMET KONAĞI ÖNÜNDEKİ HEYKEL İLE İLGİLİ VALİLİK AÇIKLAMASI

Tekirdağ Merkez Ortacami Mahallesi 30 Pafta 100 Ada 6 Parsel de Hükümet Konağının bahçesinde Heykeltıraş Kenan Ali YONTUÇ(1904-1995) tarafından yapılmış Atatürk Heykeli yer almaktadır.
Heykel, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 21/22.01.1987 tarih ve 52 sayılı kararıyla Anıt Eser olarak tescil edilmiştir.
Kaide üzerinde, ayakta durur vaziyetteki mermerden yapılma heykelin burun ucunda ve redingotunda(uzun ceket) aşınma, sağ omzunun gövdeyle birleştiği yerde açılma tespit edilmiştir.
Doğal nedenlerden oluşan bu tahribatın giderilmesi için 04/12/2009 tarihinde Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan Anıt Eser için bakım izni alınmış, 06/12/2009 pazar günü Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Restorasyon Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin AKILLI tarafından heykele gerekli olan acil müdahale yapılmıştır.
1930 yılında yapılmış olan Atatürk Heykelinin açıkta bulunmasından dolayı yapısal özellik taşıyan kulak, burun, saç ve elbise kıvrımlarında erime başlamıştır. Bunda heykelin yapımında kullanılmış olan mermerin iri kalsit kristalli (kalitesiz) olması en önemli etkendir.
Bu nedenle heykelin kurul kararı alınarak, kapalı bir mekâna taşınması, burada mermer üzerinde sertleştirme yapılması gerekmektedir. Yeni yapılacak Atatürk Heykeli ile ilgili olarak ve kapalı mekânda tutulması gereken mevcut heykelin yerleşim yeri hususunda uzman kişi ve kuruluşlarla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.
Kamuoyuna duyurulur.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...