***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

23 Kasım 2009 Pazartesi

TÜRK GIDA MEVZUATINA GÖRE;GIDA GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI YÖNÜNDEN ALKOLLÜ İÇKİLER

Türk gıda mevzuatına göre alkollü içkiler; Distile alkollü içkiler ve Fermente alkollü içkiler diye 2 ana gruba ayrılır. Distile alkollü içkiler Rakı, Rom, Viski, Kanyak, Brendi, Likör, Cin ve Votka’yı kapsar. Fermente alkollü içkilere ise Sek Şarap, Dömisek Şarap, Tatlı Şarap, Yarı Tatlı Şarap, Köpüren Şarap ve Likör Şarapları dahildir.
Alkollü içkilerin içinde su, şeker vb. gibi birçok madde bulunur. Ancak, ana maddesi (Etanol) etil alkoldür. Etil alkolün tarımsal kökenli olması esastır. Her alkollü içkide bulunması gereken en az etil alkol miktarı şişe etiketinde “Hacmen % … Alkol” şeklinde belirtilmek zorundadır. Örneğin rakıda en az Hacmen % 40 Alkol bulunmalıdır. Beyan edilen hacmen % alkol miktarının + ve - tolerans değerleri ayrı bir tebliğ ile ayrıca belirlenmiştir.
Alkollü içkilerde bulunan ve insan sağlığı için esas tehlike oluşturan madde ise (Metanol) metil alkoldür. 11.5 gram metil alkol insanda zehirlenmelere yol açabilir. Öldürücü doz 70 kg’lık bir kişi için 35-70 gram arasında değişir. Metil alkolün insan sağlığına olan zarar eşiği her distile alkollü içkide farklı olduğundan, her içkide bulunması gereken en fazla metil alkol miktarı farklıdır. Örneğin rakıda metil alkol içeriği hacmen % 100 alkolün hektolitresinde 150 gramdan fazla olmamalıdır. Fakat, Meyve brendisinde 1000 gram’a kadar izin verilirken votka’da 50 gramı geçmemelidir. Fazla metil alkol tüketiminde insan sağlığı açısında son derecede tehlikeli sonuçlar doğurduğu, tüketilen doza göre insanda önce görme bozukluğu (körlük), sinir sisteminde olumsuzluklar, felç ve ani ölümlere rastlanılmıştır. Laboratuar analiz sonuçları ile metil alkol içeriği mevzuatta belirtilen miktarlardan fazla tespit edilen içkileri üreten, satan veya toplu tüketim yerleri hakkında Tarım İl Müdürlükleri, Cumhuriyet Başsavcılığına derhal suç duyurusunda bulunmaktadır.
Fermente alkollü içkilerde de metil alkol bulunmaktadır. Ancak, çok düşük düzeydedir. Örneğin şarapta litresinde 0.1 gram etil alkol bulunur ki, bu miktar sağlık için tehlike oluşturmaz.
Türk Gıda Mevzuatına göre, tüm gıda maddelerinde olduğu gibi, alkollü içki üretmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni alınmalıdır. Yurt dışından ithal edilen alkollü içkilere de Bakanlık tarafından ithalat izni verilmektedir. Bakanlığın ithalat veya üretim izin tarih ve numarası şişe etiketlerinde yazmaktadır. Alkollü içki üreten işletmeler ayrıca, TAPDK’ dan da tesis kurma, dağıtım ve bandrol izni almaktadır.
Şişe etiketlerinde üretim veya ithalat izni yazmayan, TAPDK bandrolü bulunmayan alkollü içkilere rağbet edilmemesi; bunları üreten, dağıtan veya satanlar hakkında 5179 sayılı Kanun kapsamında yasal işlem yapılmak üzere, en yakın İl Tarım Müdürlüğüne veya Bakanlığın Alo Gıda 174 hattına bildirilmesi gerekmektedir.
HUBUBAT ve BAKLAGİL DESTEKLEME
PRİM UYGULAMALARI BAŞLADI
Yurt içinde 2009 yılı içerisinde üretilen Hububat ve Baklagil bitkilerine ödenecek olan destekleme primi müracaatlarının kabulüne başlanmış olup, başvurular 30 Nisan 2010 tarihine kadar devam edecektir.
Müracaatlar ürün satış belgesi, çiftçi kayıt sistemi belgesi ve nüfus cüzdan fotokopisi ile birlikte İlimizde bulunan tüm Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılabilecektir.
2009 yılı ürünü satış belgelerinin 1 Mayıs 2009 ile 30 Nisan 2010 tarihleri arasında düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...