***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

23 Kasım 2009 Pazartesi

Devrim ve Cumhuriyet gazetelerinin yayınları ses getirdi

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde günlük olarak yayın hayatını sürdüren Devrim Gazetesi çevre ve Trakya toprakları ile ERGENE ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI olayının yılmaz takipçisi olarak, yayınlarını başarı ile sürdürüyor.
Geçtiğimiz hafta (18 Kasım 2009) günkü manşet haberi. “TRAKAB planlarına Kırmızı Kart !..., ”S özde Planla Trakya Yağmaya Açılacak” ve yine Cumhuriyet gazetesi’ nin “Ergene Çevre Düzeni Planı’nın bölgeyi İstanbul’un çöplüğü yapacağından endişe ediliyor, Trakya’nın sonu olacak” haberleri ses getirdi.
Gazetelerin Yayınlarını takip eden bilim adamları, TEMA ve Trakya’daki Kent platformu mensupları, il genel meclisleri “Devrim gazetesi ve Cumhuriyet gazetesi Trakya Toprakları, TRAKAB ve Çevre Düzeni Planları konusunda çok duyarlılar. Yaptığımız toplantıları ve çalışmaları kamuoyuna anında duyuruyorlar” dediler.
“Trakya Alt Bölgesi Planlama çalışmaları farklı üniversitelerden akademisyenler ve konusunda uzman yaklaşık 50 kişi tarafından hazırlanmıştır. Plan raporunda da belirtildiği gibi, doğal ve çevresel değerler temel ilke olarak kabul edilmiş ve plan bu yönde hazırlanmıştır. Bu yönü ile 2004 tarihli Çevre Düzeni Planı ile aynı amaç ve ilkeler üzerine kurgulanmıştır.
Bu çalışmada ek olarak yapılan en önemli şey ise 1/25 000 ölçekli plan ve analizleridir. Şu ana kadar Trakya bütününde yapılan ve yürürlükte olan uygulama planlarının Çevre Düzeni Planı ile uyumu konusunda hiçbir çalışma yapılmamıştır. İlk kez İMP tarafından yapılan bu çalışmada görülmüştür ki; 2004 Çevre Düzeni Planının önerdiği nüfus tüm Trakya Alt Bölgesi için 2,7 milyon kişi iken yürürlükte bulunan planlardan gelecek nüfus 4,5 milyon kişidir. Yeni yapılan planda bu konu göz önüne alınarak hedef nüfusun (2,7 milyon) aşılmaması ve uygulama planlarının bu doğrultuda revize edilmesi konusunda gerekli önlemler alınmıştır.
Sanayi konusunda ise; 2004 Çevre Düzeni Planında belirtilen alanların dışında yeni hiçbir alan açılmamıştır. Bu plandan farklı olarak yeni planda kirletici olabilecek sanayi türleri net olarak belirtilmiş ve yer almasını önlemek üzere kesin plan notu konulmuştur.
Plan ve plan raporu objektif bir gözle okunduğunda görülecektir ki; plancı ve akademisyen müelliflerin “bir yeri kurtarırken diğer bir yeri gözden çıkarmak” gibi bir amaçları olamaz. Tam tersine bu plan, ülke bütünü kapsamından yaklaşılarak geniş, objektif, bilimsel ve uluslar arası ilkeler doğrultusunda çalışılmış ve hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı
Evet açıklama ustaca kaleme alınmış ama DEVRİM gazetesi ile Cumhuriyet Gazetesi’nin ışık tuttuğu konulara tam olarak ciddi bir açıklama getiremeyişide dikkatlerden kaçmıyor.
İstanbul Büyükşehir belediyesi bilindiği gibi Trakya’da KIYIKÖY’e iki adet baraj yaptırıp bu barajın sularını kilometrelerce boru döşeyip İstanbul’a alması Trakya topraklarının su kaynaklarını yok etmede önemli mesafe kaydedilmiştir.
Şimdi yine İstanbul’u rahatsız eden Çevreye zarar verecek kirli sanayiyi Trakya topraklarına İMP planları (1/100.000) lik ile göndermek istediğini duymayan ve bilmeyen yoktur. Taktir halkımızındır.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...