***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

19 Kasım 2009 Perşembe

AYTÜL AKAL GÜRSOYLAR KOLEJİNDE










Öğrencilerin sosyal ve bireysel gelişimlerine destek veren, onların, toplumsal duyarlılık, spor, sanat ve edebiyat alanlarında bilinçlenmelerini sağlamak için sürekli projeler geliştiren Özel GÜRSOYLAR KOLEJİ, Dünya Çocuk Kitapları Haftası dolayısıyla çocuk kitapları yazarı Aytül AKAL’ı öğrencileriyle buluşturdu.
İsveç’in en önemli yazarlarından Astrid Lindgren adına her yıl verilen ve dünyanın en büyük hatıra ödülü olan ALMA Onur Ödülü 2010 yılı Türkiye adayı Aytül AKAL, Gürsoylar Kolejinde çocuklarla bir dizi söyleşi gerçekleştirdi ve kitaplarını imzaladı. 18 Aralık 2009 Çarşamba günü Gürsoylar Koleji tiyatro salonunda gerçekleştirilen söyleşide, öğrenciler için yaş gruplarına göre iki oturum yapıldı. İlk olarak okul öncesi,1. ve 2. sınıf öğrencilerinin katıldığı oturumda, AKAL öğrencilere yazma serüvenine nasıl başladığını, ilk yazdığı kitabı neden ve hangi duygularla yazdığını anlatarak ilk kitabını canlandırma şeklinde öğrencilere aktardı. Drama eşliğinde masalı dinleyen öğrenciler, dikkatlerini bir an olsun yazardan ayırmadan, masalı yaşıyormuşçasına heyecanlandılar. Kitapların okuyucuya hissettirdiği duygulardan, kitap okumak ya da dinlemek için çocukların yardım isteyebileceği kişilerden örnekler veren Aytül AKAL, çocukların anne ve babalarıyla dışarıya çıktıklarında mutlaka kitapçıya uğramaları için ısrar etmelerini istedi.
İkinci oturumda büyük yaş grubuyla bir söyleşi gerçekleştiren AKAL, öğrencilere kitapların ve okumanın gerekliliği hakkında bilgiler verdikten sonra, küçük yaşlardan itibaren kitaplarını okumuş öğrencilerden gelen soruları yanıtladı ve kitapları üzerine konuştu. Yazarın, masal ve hikayelerindeki kahramanları nasıl oluşturulduğunu, olayların gerçek olup olmadığını merak eden öğrenciler, yazarı dikkatle dinlediler. Daha sonra hikaye ve şiirlerinden örnekler okuyan AKAL, son olarak çocuklar için kitaplarını imzaladı.
Söyleşi sonunda Özel Gürsoylar Koleji Anı Defterini imzalayan yazar, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Özel Gürsoylar Koleji
Kurumsal İletişim Birimi
Aytül AKAL kimdir?
Çocuklarla yaptığı edebiyat söyleşileri ve hazırladığı nitelikli edebiyat eserleriyle topluma okur kazandırmayı amaçlayan Aytül AKAL, 1998-2003 yılları arasında beş yıl boyunca Cumhuriyet Kitap Eki'nde haftalık "Çocuklar İçin Kitaplar" sayfasını hazırlayarak, çocuk kitapları hakkında tanıtım ve eleştiriler yazdı; yazar, çizer ve çevirmenlerle röportajlar yaptı. Çocuk yazını alanında gerçekleşen sempozyumlarda bildiriler sundu; üniversitelerde konferanslar verdi. Öykü ve masalları Türkçe ders kitaplarında yer aldı.
1973'den beri yayın hayatında olan Akal'ın, 2-15 yaş arası çocuklar için 100'e yakın kitabı yayımlandı. Gençler ve yetişkinler için öyküleri 1998'de"Beni Bırakma Hayat" ve 2001'de "İki Ucu Yolculuk" başlıklarıyla Bilgi Yayınevi'nde, 2008'de ise yenilenerek Uçanbalık Yayınları tarafından yayımlandı. 2006'da, okullarda giderek artan şiddete karşı, çocuklarda duyarlılık geliştirmek amacıyla Hani Her Şey Oyundu projesini hazırladı, derleme kurulundaki 8 arkadaşıyla birlikte gönüllü çalışarak projeyi 11 ile ulaştırdı. Bu alandaki çalışmaları halen sürüyor. 2008'de "Yol Boyunca Renkler" projesini hazırladı ve 23 Nisan 2009 Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramında çocuklara armağan edilmesi önerisiyle TBBM'ye sundu. TBBM tarafından onaylanan proje için çalışmalar halen sürmekte.
Çocuk Müzeleri Araştırma ve Kültür Derneği (Ankara) ve Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği kurucu üyesi olan AKAL’ın, yabancı dillerde basılmış birçok kitabı bulunmaktadır.
'ALMA Onur Ödülü' nedir?
İyi yazın çocuğa dünyada bir yer verir
Aytül Akal, İsveç'in en önemli yazarlarından olan Astrid Lindgren adına, en iyi çağdaş çocuk ve genç yazınını mükâfatlandırmak için her yıl düzenlenen dünyanın en büyük hatıra ödülü, 2010 yılı Türkiye adayı seçildi.
Aynı ödül için, TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ise ülkemizi temsilen kurumsal aday oldu...
2010 yılı adayları arasında çeşitli ülkelerden 170 yazar, ressam ve kurum bulunmaktadır.
Ödüller, Mart 2010 tarihinde açıklanacaktır
_______________________________________________________________________

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...