***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

23 Ekim 2009 Cuma

MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI ( 1-31 EKİM )

Meme kanseri Türkiye için önemli bir sağlık sorunudur. Kadınlarda en sık rastlanan kanser tipidir. Sigara içmeyen, bebeğini emzirmiş, aşırı kilosu olmayan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı daha azdır.
Meme kanseri belirtileri memede ele gelen sertlik ve kitle, koltuk altında beze olması (büyümüş lenf bezleri), meme başında kızarıklık, yara olması veya içeriye doğru çekiklik ve akıntı gelmesi, meme derisinde kalınlaşma ve renk değişikliği şeklinde olabilir.
Meme Kanserinin Kontrolünde erken tanının önemi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Erken evrede teşhis konan kadınların 5 yıllık yaşam süresi %90-95’tir.Yani erken tanı ile meme kanserli 10 kadından 9’u hayatta kalmaktadır.
Meme kanserinin ortaya çıkmasını önleyecek bir yöntem yoktur ama yeni başlamış, görünür belirti oluşmamış durumlarda erken teşhis için önerilen yöntemler vardır. Bunlar:
Kadınların kendi kendine meme muayenelerini yapmaları
Hekim ya da hemşire tarafından düzenli aralıklarla klinik meme muayenesi yapılması
Memenin belli aralıklarla mamografi ile incelenmesidir.
Kanserle savaş, ileri evre kanser vakalarını ve kanserden ölüm oranını düşürme amacıyla hastalığı erken/iyileşebilir bir aşamada tespit etme, yada tedavideki gelişmelerle hastalığın her aşamasında hayatta kalma oranını arttırmak yoluyla bir dizi önemli bileşeni kapsamına alır.
Bu amaçla; Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın talimatları gereği; 50-69 yaş bayanlarda toplum tabanlı meme kanseri taramasına Mayıs 2009 tarihi itibariyle Tekirdağ Devlet Hastanesine entegre olarak kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde ( KETEM ) ücretsiz olarak başlandı. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü ile pilot bölge olarak seçilen 11 nolu sağlık ocağı bölgesindeki tarama grubu mektupla davet edilerek merkezimizde eğitim görmüş hekim, ebe, hemşire ve röntgen teknisyeni tarafından kayıt, eğitim, muayene ve tetkikleri yapılmış, şüpheli olgular konsültan uzman hekimlerce de değerlendirilip kesin tanı ve tedavi için sevk edilmiştir.
Ekim ayı itibariyle 5 nolu sağlık ocağı bölgesinde de 50-69 yaş bayanlara mektupla davet göndererek meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere merkezimize davet ediyoruz.
Meme kanserinin bu dönemde daha yoğun gündemde tutulması ve farkındalığın arttırılması amacıyla TEKİRA Alışveriş merkezinde 21 Ekim 2009 tarihinden itibaren1 hafta süreyle stant kurulması, afiş-broşür dağıtımı, TV programı (24.10.2009 cumartesi günü saat 20.30’da kanal 59) Valilik Kültür Merkezinde 27 Ekim 2009 tarihinde saat 14.00’de panel yapılması, okullarda halk eğitimi, hizmetiçi eğitimler gibi faaliyetlerimiz de planlanmıştır.
Unutulmamalıdır ki, “meme kanserinde ve diğer tüm kanser türlerinde erken teşhis hayat kurtarır.”

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...