***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

5 Ekim 2009 Pazartesi

Bulgaristan Muhacirleri Derneği Evrensekiz’de faaliyete geçti

Türkiye’de ilk kez bir beldede göçmen derneği genel merkezinin kurulduğunun altını çizen Kırklarelinin Evrensekiz Belediye Başkanı Halil Abanoz:”Evrensekiz’in tamamına yakınının kökeni Bulgaristan göçmenidir. Bu dernek, önemli bir İLK tir. Sakın ola ki, politikaya bulaştırılmasın. Göçmenler birbirine sahip çıksınlar ve yardımlaşsınlar” dedi. Evrensekiz beldesinde bir İLK yaşandı. Belde belediye başkanı Halil Abanozun da destekleri ile beldede kurulan Bulgaristan Muhacirleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, yapılan açılış töreni ve halkoyunları gösterileri ile faaliyete girdi.
Ahmetbey Belediye Başkanı Ünal Kaymaz başta olmak üzere, belde ve çevre belde ve ilçelerden yoğun katılımın gözlendiği açılış töreninde konuşan derneğin kurucu başkanı Mehmet Ürpekli:Evrensekizde yaşayan Bulgaristan göçmenleri olarak, bir dernek kurmak ve birbirimize yardımda bulunmayı düşündük. Başkanımızın da destekleri ile bunu gerçekleştirdik. Öncelikli amaçlarımız arasında; çocuklarımıza burs imkanları sağlamak, doğup büyüdüğümüz Bulgaristandaki kökenlerimizi araştırmak, oralardaki yakınlarımızla bağlantılar kurmak, karşılıklı gidiş gelişi sağlamaktır. Dedi.
İkinci konuşmayı yapan Evrensekiz Belediye Başkanı Halil Abanoz:Beldemizin tamamına yakın kısmı Bulgaristan göçmenidir. Bu göçmenlik yılları, eski yıllardan başlar ve 89 göçüne kadar dayanır. Bu dernek, beldede kurulan ilk dernek genel merkezi olarakta tarihi bir adım olmuştur. Bu nedenle de, böyle bir girişim beni bir hayli heyecanlandırmış ve sevindirmiştir. Belediye olarak verdiğimiz bursları, artık dernek olarak vereceğiz. Örnek bir yardımlaşma ve faaliyet sergileyeceğiz. Dedi.
Dernekle ilgili olarak önemli bir vurguyu da yapan başkan Abanoz:Burada özellikle şu uyarıyı yapmadan geçemiyorum; Kesinlikle derneğin herhangi bir siyasi görüşe veya partiye endekslenilmesine, adının kullanılmasına veya payanda yapılmasına müsamaha göstermeyiz. Bu girişimin partiler üstü olmasını isteriz. Bunun altını baştan çizmekte fayda görüyorum. Dedi.
Açılışa katılmak üzere Edirneden gelen Bulgaristan, Azerbaycan Kırım Türkleri Dernekleri Federasyonu Trakya Bölge sorumlusu Naci Şentürk te, konuşmasında önemli konulara değindi. Şentürk:Her nedense biz Bulgaristan Türkleri, birlik ve beraberlik ile teşkilatlanma, birbirimize sahip çıkma gibi konularda yeterince etkili olamıyoruz. Artık bunu değiştirmenin zamanı geldi. Evrensekizde yapılan bu girişim çok önemlidir. Trakyada, Bulgaristan konulu ilk derneği biz kurduk. Evrensekiz, ikinci önemli girişimdir. Dedi. 52 adet Bulgaristan göçmen derneği kurulmasına rağmen, özellikle ekonomik sıkıntılardan dolayı bunlar kapanmak durumunda kaldılar. Bizim hedefimiz de, Edirne merkezli bir federasyon oluşturmaktır. Son Bulgaristan seçimlerinde trakyadan kullanılan oy sayısı 180 bin dir. Türkiyede yaşayan ve oy kullanmaya yetkili göçmenlerin sandığa gitmeleri sağlanabilirse, Bulgaristandaki siyasi aritmetik çok farklı olurdu. Oralarda bizim doğup, büyüdüğümüz yerler. Oralarada sahip çıkmak durumundayız. Dedi.
Konuşmaların ardından derneğin açılışı belediye başkanı Halil Abanoz ile Ahmetbey Belediye Başkanı Ünal Kaymaz tarafından kesilen kurdela ile gerçekleştirildi. Daha sonra da, meydanda, Varna Halk Dansları Topluluğunun sunduğu gösteriler izlendi. Belde halkının büyük ilgi gösterdiği gösterilerin sona ermesi ile birlikte, açılış töreni ve etkinlikleri de sona ermiş oldu.
KAYNAK:YEŞİLYURT GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...