***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

28 Eylül 2009 Pazartesi

TÜBITAK destekli proje Türkiye’de ilk kez Kırklareli’nde uygulanıyor

Kırklareli Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, şu sıralar hummalı bir çalışma içerisinde. Kendisi de bir Kırklarelili olan Istanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Şaylan’ın önderliğinde gerçekleşen TÜBITAK destekli iklim-bitki ilişkisini verilendirecek olan proje, Trakya’da hatta Türkiye’de bir ilk olarak öngörülüyor.
ITÜ ile ortaklaşa yürütülen bu proje kapsamında, enstitü parselinde 3 farklı bölgeye kurulan veri istasyonları ile iklim değişimlerinin bitki gelişimlerine olası etkileri araştırılacak.
Konuya yönelik bir açıklama yapan Kırklareli Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları şunları kaydetti:
Simülasyon modellerle, buğday, ayçiçeği
ve mısır bilimsel olarak takip edilecek
“Sayın hocamız Levent Şaylan’ın önderliğinde, iklim değişimlerinin bitki verimlerine olan etkilerini belirlemek amacıyla, enstitü sahamıza 3 adet istasyon kuruluyor.
Bu istasyonlardaki simülasyon modellerinin yardımıyla, bu bölgede ve ilimizde alınacak verilerle buğday, ayçiçeği ve mısır veriminde olası iklim değişimlerine paralel olarak meydana gelen reaksiyonlar raporlanacak. Bu sonuçları belirlemeye yönelik projemizin başlangıcı için, hazırlıklarımız bitmek üzere. Hocamızın önderliğinde, uluslararası bir niteliğe sahip olan bu proje, aynı zamanda COST (European Co-Operation in the Field of Scientific and Technical Research, Bilimsel ve Teknik Araştırma Alanında Avrupa Işbirliği Programı) desteklidir. Bizler Uluslararası Tarımsal Meteoroloji Grubu’na üyeyiz. Levent Hocam da, bu grubun Türkiye temsilcisidir. Projede bu grubun da aktivasyonu yer aldığı gibi, hocamızın bir öğrencisi de eğitiminin üst düzey devamını buradaki çalışmalarda birebir yer alarak tamamlayacaktır.”
Tarımsal Meteoroloji Projesi çerçevesinde, saha içinde belirlenen bölgelere 10 m’lik direkler dikiliyor. Direk üzerinde hidrometeorolojik ölçüm parametrelerine yönelik aletler yeralıyor. Profil boyunca; rüzgar hızının belirlenmesine yönelik sensörler, sıcaklık-nem sensörleri, toprağın altında toprağın nemini takip eden sensörler, toprak derinlik sıcaklık sensörleri, buharlaşma sensörleri gibi özelliklere sahip parametreler bulunuyor. Ayrıca istasyonda yüzey sıcaklığı, ısı akışı, toprak su içeriği gibi parametre özellikleri de bulunuyor. Bir adet güneş panelinin yer aldığı istasyon, parametre sayısı çoğaldığı takdirde 220 woltluk elektirik akımından da yararlanıyor. Diğer durumlarda ise güneş enerjisi, sistemin çalışmasına yetiyor.
Istasyonun diğer aletlerinden biri de yağmur aparatı. Bu aparat, yağışlı havalarda içinde biriken yağmur suyundan belli ölçüdeki damlalardan aldığı verileri, yağmurla ilgili gerekli ölçüm ve tetkikleri, istasyonun ana birimine aktarıyor. Her bir yağmur damlası, bir ölçüm anlamına geliyor. Tüm parametrelerin topladığı veriler de, radyo modem vasıtasıyla ana bilgisayara aktarılıyor. Enstitü Müdürü Fatih Bakanoğulları’nın kendi bilgisayarından takip edebileceği bu sistem, her türlü hava şartına dayanıklı özellikte malzemelerden yapılmış.
300 Bin TL’lik proje
Güneş enerjisinin yetmediği istasyona, elektrik tesisatı döşenmesi çalışmalarında görüştüğümüz Prof Dr. Levent Şaylan bu projenin Trakya’da, hatta Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Projemiz de hem TÜBITAK destekli, hem de uluslararası bir projedir. Trakya’da, belki de Türkiye’de bir ilktir. Bu projeyle buğday bitkisi ne kadar karbon depoluyor, bunun verilerine ulaşacağız. Bu mekanizma için dünyada kullanılmakta olan en son sistemlerle çalışmaktayız. Buradaki elde ettiğimiz sonuçlar, hem Türkiye çapında, hem de dünya çapında kullanılacak raporlar olacaktır. Enstitü arazisinde 3 farklı bölgeye buğday, ayçiçeği ve mısır ekim alanlarına kurduğumuz bu sistemin maliyeti yaklaşık 300 bin TL’dir.
Bu projemizin yanında bir projemiz daha var. O da kabul edildi. Birkaç ay içinde başlayacak. Yine enstitü müdürümüz Fatih Bey’le ortaklaşa çalışacağız. Tarım Bakanlığı bünyesinde de vasıflanan bir proje olacak. TÜBITAK desteğinde gerçekleşecek.”Kırklarelili olan Prof. Dr. Levent Şaylan, 2005 yılından bu yana Tarımsal Meteoroloji ile ilgili konularda çalışmalarını sürdüren; Tarım ve Orman Meteorolojisi alanında, Ekosistemin Karbondioksit, su buharı ve enerji akıları; Bitki-Iklim Modelleri; Iklim değişiminin tarıma etkileri; Toprak-bitki-atmosfer sisteminde buharlaşma; Tarım ile Hava Kirliliği ilişkileri; Kuraklık; Orman yangınları meteoroloji ilişkisi konuları ve Su meteoroloji; Meteorolojik aletler ilgi alanları olan bir bilim adamı. Birçok makalesi de bulunan Şaylan, kendi şehrinde böyle bir projeyi yürütmekten dolayı oldukça mutlu ve gururlu olduğunu da sözlerine ekledi.
KAYNAK:www.gazetetrakya.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...