***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

12 Eylül 2009 Cumartesi

Sağanak yağmur, çeltikçileri de vurdu

Edirne iline bağlı İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Soydan, yağışlar nedenyle çeltik hasadının başlayamadığını ve üreticilerin büyük maddi zarara uğradığını bildirdi
İpsala Çeltik Ürecileri Birliği Başkanı Ali Soydan, Edirne'de 3 gündür devam eden yağışlar nedeniyle çeltik hasadının başlayamadığını belirterek, yağışların çeltik üreticilerine çok büyük maddi zarar verdiğini bildirdi.
Soydan, yaptığı açıklamada, yağışlar ve fırtınadan dolayı çeltikte çok ciddi yatmalar olduğunu ifade ederek, bunun uzun vadede verim kaybına, çeltiğin kalitesinin bozulmasına ve randımanının düşmesine yol açacağını söyledi. Bu nedenle çeltik üreticisinin mağdur duruma düştüğünü ifade eden Soydan, şöyle devam etti:
''Sigortası olmayan üreticiler özellikle çok daha mağdur olacaklar. Tarım sigortasına tabi olanlar nispeten zararlarını daha az seviyeye düşürecekler. Çeltik hasadının bu yıl oldukça güzel geçmesini bekliyorduk. Çünkü çok güzel bir yıl, çok güzel bir sezon geçti çeltikçiler için. Ama son yağmurlar ve yağmurlarla gelen rüzgar çeltiği yatırdı. Bu yüzden, TMO'nun bir an önce çeltik alımıyla ilgili politikasını netleştirmesini ve üreticiyi rahatlatmasını bekliyoruz.''
Gönen'de hasadın bitmek üzere olmasına rağmen, hâlâ fiyat açıklamasının yapılmadığını vurgulayan Soydan, şunları kaydetti:
"Bir an önce fiyat açıklaması yapılsın. Çeltik üreticisi rahatlasın. Edirne Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor. İpsala yalnız başına yüzde 30'unu karşılıyor. En büyük bölge. Çeltik üretiminde mono-kültür yani çeltik dışında başka bitkinin yetişmediği saha İpsala. O yüzden idarecilerimizden, yöneticilerimizden bir an önce konuya el atmalarını bekliyoruz. Her yer sular altında; makineler çalışamıyor, hasat yapılamıyor. Bundan sonra yapılacak hasatta da verim kaybına uğranacaktır.
Çeltikler yatmış durumda. Şu anki zararın 3-4 bin ton olduğunu tahmin ediyoruz. Bu 3-4 bin tonun bugünkü parasal değeri yaklaşık 4 milyon liraya denk geliyor. Eğer yağışlar devam ederse bir de sel riski olacak, su arkadan gelerek çeltik alanları su altında kalacak."
55 yıldır çeltik üretimi yapan Mustafa Öden de şu anda 6 bin dönüm ekili çeltiği olduğunu belirterek, ''Bunun 400 dönümü yattı. 400 dönüm yerden 800 kilo çeltik alacağım yerde şimdi 400 kilo mahsul alabilirim. 160 ton çeltik kaybım var. Bunun bedeli ise 200 bin lira'' diye konuştu
KAYNAK:KEŞAN ÖNDER GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...