***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

9 Temmuz 2009 Perşembe

ÇORLU TSO BAŞKANI VE TOBB TİCARET VE SANAYİ ODALARI KONSEY BAŞKAN YARDIMCISI ÖZLEM YEMİŞÇİTOBB KONSEYLER MÜŞTEREK TOPLANTISINA KATILDI




Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ , 07 Temmuz 2009 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi 2009-2013 toplantısına ve 08 Temmuz 2009 tarihinde gerçekleştirilen TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı’na katıldı.

TOBB Başkanı M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU evsahipliğinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde, gerçekleştirilen TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı’na; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN, Devlet Bakanı Zafer ÇAĞLAYAN, Devlet Bakanı Cevdet YILMAZ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER; Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat ERGÜN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Nafi GÜRAL, Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ ve Üyelerinin yanı sıra diğer Konseylerin Başkan ve üyeleri katıldılar.

TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı hakkında açıklama da bulunan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ; ‘Birliğimiz Konseyleri Müşterek Toplantısı öncesi 07 Temmuz 2009 tarihinde gerçekleştirilen Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi 2009-2013 toplantısında; bölgelerimizin ve kentlerimizin talep, sorun ve çözüm önerilerimizi içeren dosyalarımızı görüştük. Akabinde; 08 Temmuz 2009 tarihinde gerçekleştirilen Konseyler Müşterek Toplantısı’nda, ‘Üyelerimin şahsıma ve Odamıza ilettikleri, sektörel sorun ve tüm istekleri ile Odamız projelerini’; ilgili Bakanlarımıza ve Başkanımız Rifat HİSARCIKLIOĞLU’na iletme fırsatı buldum’ dedi.

Bugün Üretimi Destek Günüdür
TOBB Başkanı M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU, TOBB Konseyler Müşterek Toplantısında üretim teşviklerinin önemi, istihdam kapasitesi ve küresel kriz hususlarına değindiği konuşmasında; ‘Yatırım teşviki elbette uzun vadede önemlidir. Ancak bugün için asıl ihtiyaç olan, Üretim’in teşvik edilmesidir. Sanayi sektörlerindeki üretim düzeyi, 3 yıl öncesi seviyelere gerilemişken, mevcut üretim kapasitesinin ancak yüzde 70’i kullanılırken, öncelik ilave yatırım değil, mevcut üretim kapasitesinin korunmasıdır. Ülkemizde yaşanan bu daralan üretim ve tüketim problemini çözmeden, yeni yatırımların üzerine konuşmanın fazla bir anlamı yoktur. Üstelik dış piyasaların daraldığı ve bu daralmanın devam ettiği bir ortamda, daha fazla üretip nereye satacağız. Dolayısıyla yeni yatırım teşvik sistemi, uzun vadeli bir bakış açısıyla doğru yolda atılmış adımdır. Ama bugün yaşanan sıkıntılara merhem değildir. O halde, öncelik üretimin teşviki yoluyla, mevcut kapasitesinin işler hale getirilmesi olmalıdır. Ekonomide yaşanan diğer önemli sorun, şirketlerimizin fon akışlarında ortaya çıkan dengesizliktir. Bir diğer önemli konu, istihdam kapasitesinin korunmasıdır. Küresel krizin çıkmasını takip eden 6 ayda, işsiz sayısı 1,2 milyon artmış, sigortalı çalışan sayısıysa 753 bin kişi azalmıştır. 6,3 milyon kişi çalışmaya hazır ama iş yok. Tarım dışında her üç gençten biri işsiz. Böyle bir toplum geleceğe ümitle bakabilir mi? Geleceğe ümitle bakamayan bir toplumsa hem bugününü, hem geleceğini kaybeder. Elbette bu noktada Hükümetimizin, istihdam yüklerini azaltan adımlarını takdir ettiğimizi de vurgulamamız gerekiyor. Bundan sonra istihdam sorununu hafifletmek için, şirketlerimizin üretimlerini yeniden artırmalıyız. Dış pazarlardaki imkânların kısıtlı olduğu, yeni pazarlarınsa en büyük ihracat pazarlarımızdaki daralmayı telafi edemeyeceği bir ortamda, geniş iç pazarımız kısa vadede bir çıkış yoludur. Her ithalatçı firmanın elini kolunu sallayarak iç pazarımıza girmesi, ülkemize kalıcı hiçbir katkı bırakmadan, iç pazarımızdan faydalanmasına müsaade edilmemelidir. Kamu maliyesi, ekonomide istikrarı belirler. Ekonomideki istikrar, piyasadaki güveni belirler. Piyasadaki güvense, üretim ve tüketim davranışlarını belirler. Bunların olmadığı bir ortamdaysa, sadece kamu harcamalarını artırarak, ne büyüme, ne istihdam sağlanır. Sonuç olarak, bugün üretimi destek günüdür. Düşen kapasiteleri artırma, azalan istihdamı yerine koyma günüdür. Mevcut üretime ve işletmelere destek olma günüdür. Bunu başarmak içinse, yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Bu da üretimi teşviktir.” dedi.

HABER VE FOTO:GÜLAY KARAGÖZ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...