***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

30 Eylül 2009 Çarşamba

Bağ bozumu başladı

Şaraplık üzümleriyle ünlü olanTekirdağ iline bağlı Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde bağ bozumu başladı.
Mürefteli üreticiler, bağlarındaki son üzüm salkımlarını toplayarak tahta kasalara yüklüyorlar. Şarap firmaları, Kendilerine teslim edilen üzümlerin, işlenerek şaraba dönüştürülmesi sürecinde şarap firmaları, şarabın bağdan sofraya uzanan yolculuğuna tanık olmak isteyenler için, Mürefte beldesine turlar düzenlemeye başladı.
Geziye katılanlar, burada üzüm bağlarını gezerek, şarap üretim tesislerinde üzümün işlenmesi, fermantasyon, durultma ve dinlendirme işlemlerini yerinde görme olanağına tanık oluyorlar.
Üzümlerin istenilen olgunluğa ulaştıktan sonra başlayan toplama işlemine bağ bozumu denildiğini belirten Kutman Şarapları üçüncü nesil yöneticisi Cahit Kutman, bağlardaki üzümlerin toplanmasına ve üretim aşamasına getirilmesine tanık olmak isteyenler için her yıl Mürefte beldesine turlar düzenlediklerini anlattı.
Yaklaşık 113 yıldır Mürefte'de bağcılık ve şarapçılıkla uğraşan Kutman'da hala geleneksel metotlar ile şarap üretimi yaptığını ifade eden Cahit Kutman, şaraplık üzümler olan Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ile Chardonnay ve Sauvignon Blanc gibi üzüm türlerini yetiştirdiklerini bildirdi. Ürettikleri üzümleri şarap yapımında kullandıklarını aktaran Kutman, şöyle konuştu; “Ülkemizde Anadolu'nun çeşitli yörelerinde yetişmekte olan değişik yerli üzüm türleri de şaraplarımızın harmanı içerisinde yerlerini almaktadırlar. Kırmızı şaraplık olarak, Trakya Bölgesi'nin Şenso ve Karasakız türleri, Denizli'nin Çalkarası, Manisa'nın Allicante, Ankara'nın Kalecik Karası, Elazığ ve Diyarbakır yörelerinin Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri, beyaz şaraplık olarak da Nevşehir Bölgesi'nin Emir, Manisa'nın Sultaniye, Trakya'nın artık yerli sayılan türü Semillon üzümleri şaraplarımızın harmanında vazgeçilmez unsurlarıdır.”
KAYNAK:TRAKYA GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...