***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

16 Ocak 2010 Cumartesi

Prof. Dr. Emre Aysu Acı Konuştu ...

Trakya alt ve tarımsal organize bölgeleri kime peşkeş çekilmek isteniyor?”
Prof.Dr. Aysu, “TAB (Trakya Alt Bölgeleri) ve TOB’lar (Tarımsal Organize Bölgeleri) kime peşkeş çekilmek için planlara konuldu.
Bakanlık çıksın TAB ve TOB ları anlatsın” dedi.
İMP tarafından hazırlanan Edirne planları için itiraz eden kurum ve kuruluşların yanı sıra Sivil Toplum Örgütleri dün DSİ Toplantı salonunda bir araya gelerek görüş bildirdiler.
Toplantıya Edirne Valisi Mustafa Büyük, Belediye Başkan yardımcısı Namık Kemal Döleneken, ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özdemir Sönmez, Prof. Dr. Emre Aysu, Prof. Dr. Osman İnci, Prof Dr.Ömer Zaimoğlu ile tüm daire müdürleri, kurum ve kuruluş temsilcileri, oda dernek yetkilileri, İl Genel Meclis Başkan ve Üyeleri ile Belediye Meclisi Üyeleri, İlçe Belediye Başkanları ve Kaymakamlar ile Edirne Vali Yardımcıları katıldı.
“SANAYİLEŞMEYE İZİN YOK !”
Toplantının açılış konuşmasını Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir yaptı.
İşbilir, Trakya’da sanayileşmenin 1980 li yıllarda başlandığın ı ancak plansız yapılaşma ve sanayileşmenin çevreyi olumsuz etkilediğini söyledi.
İşbilir, plansız sanayileşme ile nehirlerin ve çevrenin kirlendiğini belirterek, hiçbir zaman bundan böyle plansız sanayileşmeye müsaade etmeyeceklerini bazı sanayi kuruluşlarını yatırımlarını doğuya kaydırmasının gerekeceğini söyledi.
Ardından konuşan YTÜ. Öğretim Görevlisi ve İMP yetkilisi Özdemir Sönmez planlara itirazın çok fazla olduğunu ve bu itirazlar için burada olduklarını belirterek, planlara itiraz edenlerle planların muhatapları karşı karşıya bu toplantıda geldiğini söyledi. Sönmez, itirazlardan bazılarını dile getirerek bunlardan Mesire ve Mera alanlarının planda olmadığını ve bunların da 1/25 binlik planlarda gösterildiğini söyledi.
Sönmez, geçmiş yıllarda plansızlığın ülkeyi sanayi alanında adeta çıkmaza soktuğunu belirterek bu planda amacın birinci sınıf tarım arazilerinin saniyeye açılmasını önlemek olduğunu ileri sürdü.
Sönmez, Edirne ve Kırklareli illerinin kırsal kesiminde nüfusun giderek azalma gösterdiğini ancak Tekirdağ’da ise nüfusun artığını söyledi.
ŞÜPHELER YOĞUN
Bu konuşmaların ardından planlara itiraz eden kurum kuruluş ve sivil toplum örgütlerine söz hakkı verildi.
Konuşmacılar konularını kendi alanları üzerinde yoğunlaştırdılar. Edirne Barosu adına konuşan Av. Coşkun Molla, planların yapılabilmesi için resmen bir kurumun yetkili olması gerektiğini ancak TRAKAB ın dahi resmen bir yetkisi bulunmadığını bu yüzden yetkisiz hazırlanan planların ne denli geçerli olduğunu söyledi.
Bir başka konuşmacıda itirazlara 60 gün geçmesine rağmen Çevre ve Orman Bakanlığının hiçbir yanıt vermediğini oysa yasa gereği bu yanıtları vermesi gerektiği belirtildi.
Bunun üzerine ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, 60 gün sürenin geçtiğini ancak itirazlara cevabın bundan sonra verileceğini söyledi.
Toplantının en uzun konuşma kısmı madencilerden geldi. Keşan bölgesinde Benoit üretimi yapan bir maden kuruluşunun yetkilisi Plansızlık nedeniyle yatırımlarında gecikmeler olduğunu, şirketlerini bir yabancı sermaye elinde olduğunu ve onlarında kapasite artırımı yapacağını, ancak bakıldığında bunların zorlaştırıldığını gördüklerini belirterek, “Şimdi biz Madenleri de alıp Doğuya mı gideceğiz. Böyle bir plansızlık olur mu? Doğal olarak bizim işlediğimiz ham madde burada nasıl olacak” diye sordu.
Bunun üzerine ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir,ÇED Raporunun önemli olduğunu ve bu ÇED raporunda da kapasite artırımının yapılamayacağını söyledi.
Daha sonra söz alan Trakya Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Değirmendere’de Trakya’da maden kaynaklarının yer altında olmasının planlarda yer almadığın ı gördüklerini söyleyince, Genel Müdür İşbilir,Trakya’nın yer üstünün çok çok önemli olduğunu ve yer altının hiçbir önemi bulunmadığını ve birinci sınıf tarım arazilerinde kömür çıkarmak isteyenlere de asla müsaade etmeyeceklerini söylemesi üzerine Dernek Başkanı Değirmendereli, maden yasasını çok iyi bildiklerini söyleyerek,planlara yer altı madenlerinin de işlenmesinin gerekli olduğunu söyledi.
Av. Coşkun Molla yeniden söz alarak, burada asıl konunun itiraz olduğu itiraz edenlerin bundan sonraki süreçte ne yapmaları gerektiğinin yanı sıra bu itirazlar sonrası ne olacağının önemli olduğunu çünkü 1/100 binlik planların yürürlükte olduğunu oysa burada tartışılanların boş yere yapıldığını belirterek, bundan sonra yürürlükte olan bir plana itirazın ne denli işleyeceğini sordu.
TAB VE TOB’LARA DİKKAT
Prof. Dr. Emre Aysu’da söz alarak yaptığı konuşmada, planlarda nereye gelindiğini açıkça görüldüğünü oysa burada irdelenmesi gerekenlerin TOB ve TAB’lar olduğu ve bu planlarda 31 adet TAB ve TOB’ların bulunduğunu, bunların Çevre ve Orman Bakanlığı’nca açıklanıp anlatılması gerektiğini söyledi.
Aysu, “Bizler öyle zannediyoruz ki TAB ve TOB’ lar, tarım alanlarında tarım ürünlerini işleyecek sanayiler olacak zaten bu sanayiler var ancak onlar bile bomboş duruyor. Öyle görülüyor ki bunlar birilerine zemin hazırlanmış.İşte ortada 31 tane TAB ve TOB var çıksın bakanlık bunlara bir açıklık getirsin” dedi.
Toplantı konuşmacıların ve itiraz eden kurumların fikirlerini ortaya koymaları ile geç saatlere kadar sürdü.
KAYNAK:DEVRİM GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...