***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

1 Ocak 2010 Cuma

Bu köprü tesadüfen bulundu

İl Özel İdaresi, Edirne'nin 11.Tarihi taş köprüsünü bularak ortaya çıkardı. Tarihi Köprü,Kazan Mevkiinde kaçak kuyu suyu kullanıldığı ihbarı üzerine yapılan araştırma sonunda tesadüfen bulundu.
İl Özel İdaresi, Edirne’nin 11.Tarihi taş köprüsünü bularak ortaya çıkardı. Tarihi Köprü, Kazan Mevkiinde kaçak kuyu suyu kullanıldığı ihbarı üzerine yapılan araştırma sonunda tesadüfen bulundu.
TESADÜFEN ORTAYA ÇIKTI
Bir zamanlar en işlek tarihi köprülerden birisiydi. Yapıldığı dönemlerde bile Avrupa istikametine giden tek köprü belki de oydu. Kaç yüzyıldır ayakta durduğu ise henüz bilinmiyor.
İl Özel İdaresi köprüyü tesadüfen buldu ve hemen çalışmalara başladı. Özel İdaresi Mühendisleri, Arkeologları hemen araştırmalarına başladılar.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Çetin, köprünün bulunuşunun tamamen bir tesadüften oluştuğunu belirterek; bir vatandaşın o bölgede kaçak Derinkuyu suyu kullanıldığını yönündeki ihbar üzerine yaptıkları araştırma sırasında köprünün ortaya çıkarıldığını söyledi.
HİÇBİR YERDE KAYITLARI YOK
Öncelikle köprünün kaç yılında yapıldığı araştırmaları yürüten özel idare yetkilileri. İlk iş olarak kayıtlara inmeye karar verdi.
Karayolları, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Anıtlar kurulu ve diğer dairelerle çalışmalara girildi. Ama köprünün kesinlikle hiçbir yerde kaydına rastlanmadı. Köprülerin varlığı Karayolları Genel Müdürlüğünde olduğu halde Karayollarında bu köprünün kaydının bulunmaması ise şaşırtıcı.
MUHTEMELEN KAZAN KÖPRÜSÜ
İl Özel İdaresi Arkeologu Yavuz Güner’in çalışmaları sonunda köprünün hiçbir yerde kaydına rastlanmaması köprünün kayıp bir köprü olduğunu ortaya koyuyor. Köprü Kayıtlarının Karayollarında olması gerektiğini ifade eden yetkililer, Karayollarında Kazan adını verdikleri Tarihi Köprünün kayıtlarının olmamasının ise düşündürücü olduğunu belirtiyorlar.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin köprünün bulunduğu alanın adeta kamufle edilerek gizlendiğini belirterek, köprüyü kaçak su kullanıldığı yönünde aldıkları bir ihbarı değerlendirmek için gittikleri Kazan mevkiinde yapılan araştırma sonunda rastgele bulunduğunu söyledi.
KURULA TESCİL İÇİN BAŞVURULDU
Çetin,”Edirne ilimizin Merkez ilçe sınırları içinde kadastrolu pafta no 188’ de, Kapıkule D 100 otobanı ile O-3 Avrupa Otoyolunun birleştiği Kavşak içerisinde yer alan Fil deresi üzerinde inşa edilmiş, bu taş köprünün varlığını tespit ettik. Yaklaşık 35 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde ve tek gözlü olarak inşa edilen köprü ile ilgili olarak yapılan incelemeler sonunda yapının tescilinin bulunmadığını ortaya çıkardık.
Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanında yer alan, eski eser niteliğindeki yapının tescili için Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gerekli belgelerle müracaat ettik. Köprünün tescilinden sonra gerekli temizlik ve bakımı yapıldıktan sonra Onarım için gerekli girişimlerimizi yapacağız”dedi.
ORAL ONUR NE DİYOR
Tarihçi araştırmacı yazar Oral Onur ise Edirne’de bir çok tarihi eserin üstünün kapandığını ve böylece tarihten silinmeye çalışıldığı iddiasında bulundu.
Onur, köprünün Kazanova bölgesinde olmasının o köprünün muhtemelen Kazanova köprüsü olabileceğine dikkat çekti. Edirne’deki üstü örtülü kayıp tarihi eserlerin tesadüfen de ortaya çıkmasının sevindirici olduğunu ancak köprünün ne zaman yapıldığı yönünde bir bilginin olmadığını söyleyen Oral Onur, Köprü hakkında bilgi bulunmamasının ise düşündürücü ve ilginç olduğunu belirtti.
Onur, Edirne’de tarihi eserler yönünden en büyük eksikliğin envanter eksikliği olduğunu bu konuda bir çalışma yapılarak en ufak bir söylentinin ve duyumun dahi değerlendirilerek araştırılması gerektiğini ifade etti.
KAYNAK:www.edirnepostasi.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...