***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

7 Kasım 2009 Cumartesi

Hastaneler domuz gribine karşı tedbirlerini artırdı

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde bulunan Hastaneler vatandaşları Domuz gribine karşı uyarıyor.Çorlu Devlet Hastanesi domuz gribine karşı korunuyor
Çorlu Şifa Hastanesi’nde hastalara ve ziyaretçilere domuz gribine karşı
bilgilendirici broşür dağıtılıyor.
Türkiye’de artan domuz gribi vakalarından sonra hastanelerde alınan tedbirler daha da artırıldı.
Çorlu Devlet Hastanesinde de domuz gribinden korunmak için tüm personel maske takmaya başladı.
Öte yandan Çorlu Şifa Hastanesi’de gelen hasta ve yakınlarına giriş kapısında özel olarak hazırlatılmış domuz gribinden korunma yollarını içeren bir broşür dağıtıyor.
Türkiye’de yazılı ve görsel basında, sokakta, evlerde, okullarda yani kısaca her yerde aşı polemiği yaşanırken, domuz gribi dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Domuz Gribini, bazı kesimlerin lanse ettiği gibi “normal gripten farkı yok, korkmayın” şeklinde çok hafife almamak gerek. Unutmamak gerek ki, son 1 haftada sadece Türkiye’de onlarca kişinin ölümüne sebep olmuş bir virüs var ortada. Bu virüsün sebep olduğu hastalığın en üst seviyede bir salgına dönüşmemesi içinde en dikkat edilmesi gereken dönemdeyiz.
Hac gidiş dönüşleri ve kış mevsiminden dolayı; risk grubunda olan hatta olmayan herkes gereken tüm önlemleri almalıdır. Aşı konusunda yaşanan polemiklerden dolayı herkesin kafası karıştı. Aşı olmayı düşünenlerde artık kararlarında vazgeçmiş durumdalar. Aşı olmayı düşünmeyenler kesinlikle temizlik, hijyen ve beslenmelerine dikkat etmelidirler.
Domuz Gribi: İnfluenza A virüsünün neden olduğu ve domuzlarda salgınlara neden olan bir solunum hastalığıdır.
Belirtiler normal insan gribi belirtilerine benzer ve
• Ateş • Öksürük • Boğaz ağrısı • Burun akıntısı • Vücut ağrıları
• Baş ağrısı • Titreme halsizlik bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiştir.
Geçmişte zatürre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalık ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.
İnsandan insana nasıl bulaşır?
Domuz Gribinin A/(H1N1), mevsimsel gribin bulaştığı gibi bulaşmakta olduğu düşünülmektedir. Kişiden kişiye genellikle öksürme, hapşırma gibi solunum yoluyla bulaşır. Bazen de hasta insanların ağız ve burunlarına temas etme yoluyla da bulaştığı bildirilmiştir. Hasta bir kişinin öksürüğü ya da hapşırığından çıkan damlacıkların masa gibi bir yüzeye temas etmesinin ardından başka bir kişinin bu masaya elle dokunması, ardından ellerini yıkamadan gözlerine, ağzına veya burnuna dokunması sonucu hastalık kişiden kişiye geçebilir. Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün ve daha fazla gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu göstermektedir. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, potansiyel olarak daha uzun süre bulaşıcı olabilir.
Hastalığa yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
İnsanlar için geliştirilmiş bir aşısı henüz yoktur. Hastalıktan korunmak için rutin önlemleri uygulamak gerekir.
Bu önlemler:
• Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kullandığınız mendili hemen çöpe atınız.
• Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız. En az 15 ila 20 saniye yıkama önerilir. Alkolle temizleme de tercih edilebilir.
• Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Çünkü virüs ellerinizle başka kişilerle tokalaşma yoluyla da bulaşabilmektedir.
• Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
• Genel sağlığınıza dikkat ediniz.
• İyi uyuyun, fiziksel aktivitelerde bulunun, stresten kaçının, bol sıvı alın ve iyi beslenin
• Bu hastalıkla kontamine olmuş olabilecek yüzeylere temas etmekten kaçının.
HABER VE FOTO:Samet AKSOY

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...