***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

5 Kasım 2009 Perşembe

GÜRSOYLAR KOLEJİNDE DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI


Altı ay önce Meksika’da görülen, kısa sürede 74 ülkeye yayılan ve halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen Pandemik A (H1N1) virüsü, toplumda ciddiyetini koruyarak hızla yayılmaya devam ediyor. Virüsü almış kişilerde hastalığın ağır seyretmesi ve bazı hastalarda ölümlere yol açması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de panik yaşanmasına sebep oluyor. Korunma amaçlı dezenfeksiyon çalışmalarını tamamlayan, günlük temizlik çalışmalarına her zamanki gibi özen gösteren Özel GÜRSOYLAR KOLEJİ, panik havasının yaşanmasına engel olmak ve Domuz Gribi hakkında koruyucu bilgilendirme yapmak amacıyla, öğrenci, öğretmen ve velilerine yönelik bir panel gerçekleştirdi.
Konuşmacı olarak Dr. Serpil KESKİN’in katıldığı panel, 4 Kasım 2009 Çarşamba günü, Özel GÜRSOYLAR Koleji Tiyatro Salonunda yapıldı. Öğrencilerin, velilerin ve personelin büyük bir dikkatle dinlediği KESKİN, genel olarak mevsimsel gribin ve domuz gribinin ne demek olduğu, nasıl bir gelişim gösterdiği, hangi şartlarda bulaştığı ve korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi. Domuzların vücudunda gelişim gösterdiği ve insan vücuduna ilk defa domuzdan geçtiği için Domuz Gribi olarak adlandırılan Pandemik A (H1N1) virüsünün bu yılki grip virüsü olduğunu kaydeden KESKİN, virüsün dış koşullara karşı çok dirençli olduğunu, bu mevsimde görülecek grip vakalarının % 98’inin Domuz Gribi olacağını ve birçok kişinin etkileneceğini belirtti.
En önemli belirtisinin üç günden fazla 38 derece ve üstünde seyreden ve hızla yükselen ateş olan Gribin, bulaşıcılığına karşı alınacak korunma önlemlerinin üzerinde duran KESKİN, bu önlemleri dikkatli bir şekilde uyguladığımız takdirde, salgını en az zararla atlatabileceğimizi aktardı. Salgından korunmak için en önemli iki şeyin vücut direnci ve hijyen olduğunu kaydeden KESKİN, vücut direncini korumak için sağlıklı ve dengeli beslenilmesi, hijyen olarak da ellerin sıklıkla sıvı sabunla yıkanması, etrafta bulunan cansız yüzeylerin ( masa, sıra, sandalye, telefon, kapı kolları vb.) belirli aralıklarla çamaşır sulu su ile silinmesi ve bulunulan ortamların sıklıkla havalandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca öksürür veya hapşırırken mutlaka ağzın ve burnun mendille kapatılması ve kullanılan mendillerin mümkünse bir kullanımlık kağıt mendiller olmasına dikkat edilmesini kaydetti.
Antibiyotiklerin insanın vücut direncini düşürdüğünü aktaran Dr. Serpil KESKİN, kesinlikle antibiyotik alınmamasını, hastalık durumunda hijyen kurallarına uyarak, doğru beslenerek, dinlenerek ve gerektiğinde doktora başvurarak bu durumun en az zararla atlatma yoluna gidilmesini önerdi. Ayrıca virüsün sıcak ortamları sevmediğine dikkat çeken KESKİN, havalar ısınıncaya kadar bu tehlikenin devam edeceğini, korunmak amacıyla da gün içinde sıcak içecekler içilmesi, boğazın ve burnun günde 4-5 defa tuzlu su ile gargara yapılarak temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
Ülkemizde de uygulanmaya başlanan Domuz Gribi aşısının önemli bir koruyuculuğu bulunduğu ifade eden Dr. Serpil KESKİN, aşının stok miktarına göre risk gruplarının belirlendiğini ifade etti. KESKİN, buna göre; ilk aşılamanın hacılara ve sağlık personeline yapıldığını, ikinci risk grubunun 6 Ay-24 yaş arası aktif yaşayanlar olacağını ve onlara yapılacağını, üçüncü olarak da 24 yaşın üstünde kronik hastalığı olan ve vücut direnci az olan gruplara aşılama yapılacağını belirtti.
En korkunç senaryonun, virüsün değişime uğrayarak daha zararlı bir hale gelmesi ve 1918 İspanyol Gribi gibi en az üç yıl sürmesi olacağını belirten KESKİN, korunmak ve yayılmasını önlemek için herkesin elinden geleni yapması, belirtilen kurallara uyması ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Panel sonunda, Özel Gürsoylar İlköğretim Okulu Müdürü Emine YILDIZ DEDE, halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen Pandemik A(H1N1) konusunda yaptığı bilgilendirme için Dr. Serpil KESKİN’e kurumu adına teşekkürlerini iletti.
Özel Gürsoylar Koleji
Kurumsal İletişim Birimi

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...