Trakya Oda ve Borsaları ve Uzunköprü sivil toplum örgütleri ile birlikte Ergene için el ele kampanyası için Ankara’ya çıkartma yapıldı. Yaklaşık 120 kişi ile Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr. Veysel Eroğlu ile görüşen heyet Ergene için bir an önce harekete geçilmesini istedi.Trakya Oda ve Borsa Başkanlarının yaptığı bölge toplantısında ön plana çıkan “Ergene için elele” kampanyası start aldı. TOBB yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı ve Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak’ın organizasyonu ile Ankara’ya giden kalabalık heyet DSİ Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya katıldı.Toplantıda konuşan Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İşbilen, Ergene kirliliği ile ilgili olarak belediyelerin suçlandığını belirterek, “Bizler bu konunun artık bir sonuca ulaşmasını istiyoruz. Çevre sağlığı ile ilgili ciddi tehditler var. Bunun için Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışılması gerekiyor. Ayrıca denetimlerin sıklaştırılmasını talep ediyoruz” dedi.
YARDIMCI “ÇOCUKLARIMIZA HESAP VEREMEYİZ”
Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, Ergene Nehri kirliliğini TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bizzat gördükten sonra, çeşitli platformlarda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a bizzat anlattığını belirtti.Yardımcı, Ergene ile ilgili artık acil eylem planı vs. konuşmaktan çok harekete geçmek gerektiğini belirterek, “Ben Bölgedeki oda ve borsalarım adına konuşuyorum. Bizler üstümüze ne düşerse yapmaya hazırız. Bir an önce harekete geçelim. Sulamayı bırakın, ekilen tohum bile çıkmıyor. Bizler yarın çocuklarımıza hesap veremeyecek hale geleceğiz” dedi.
TRAKYA’YA ÖNEM VERİYORUZ
Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr. Veysel Eroğlu, Trakya’nın önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bizler ürün çeşidi bakımından bölgemizi çok önemsiyoruz. Yatırımlarımızdan da belli olacağı gibi birçok çalışma yürütüyoruz. Petrolden sonra en çok yağ için döviz ödüyoruz. Sulama alanlarının gelişmesi için projelerimiz sürüyor. Size şöyle diyeyim. Bölgeniz için bu yıl yürütülen projelere çıkan ödenek 34 milyon TL’ydi. Bu miktara 64 milyon TL ilave yaptık. Bu hiçbir yerde yok” dedi.Eroğlu DSİ Genel Müdürüne Hamzadere barajının bitmesi ile ilgili olarak talimat verdi. Eroğlu, “Bölge için önemli olan bu baraj için sizin yanınızdan talimat veriyorum. Bu baraj 2010 yılında bitecek. Ayrıca Çömlekköy barajının ismini de Edirne Barajı olarak değiştirelim.” dediBulgaristan ile bir çok görüşme yaptıklarını belirten Eroğlu, ön anlaşmalar yapıldığını belirterek, “Anlaşmaları yapıyoruz ama sürekli olarak karşımıza başka konular çıkarıyorlar. İpe un serip durdular. Artık onları bekleyemeyiz. Suakacağı Projesi, Tunca Projesi olarak yoluna devam edecek. Burada farklı ve örnek bir tesis kuracağız. Rüzgar enerjisi kullanacağız. Suyu Edirne barajına basacağız. Ayrıca günde 319 kg hidrojen elde edeceğiz” dedi.Ergene nehrinin temizlenmesi için önemli adımların atılması gerektiğini belirten Eroğlu, “Öncelikle atık su ile ilgili olarak sanayicilerin kaçak yapılardan çıkması gerekiyor. Sanayici attığı suyun parasını da öderse bunun kıymetini öğrenir. Fabrikaların yapılmasına sadece organize sanayilerinin içinde yer verilmelidir. Kaçak Sondaj kuyularının engellenmesi gerekiyor. Arıtma tesisi olmayan OSB’ler arıtmaların yapılması sağlanmalıdır. Renk parametreleri için deşarj yapılmalıdır. Su tasarrufu yapılmalıdır. Ayrıca belediyelerde arıtma problemi varsa yapmalıdır. Bu konu ile ilgili olarak Belediyelere arıtma yapımının üçte birini hibe olarak veriyoruz” dedi.Toplantının ardından Heyet daha detaylı bilgiler edinmek için DSİ yetkilileri ve Bakanlık temsilcileri ile görüşmeler yaptı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder